15 augustus /
Caprese

Vegetarisch, vegan en plantaardig eten

Het lijkt tegenwoordig steeds normaler te worden: vega(n) of plantaardig eten. De schappen in de supermarkt bieden steeds meer vlees vervangende opties. Ook op internet en tv is dit onderwerp steeds vaker ter spraken. Wij van Fitention vinden dat iedereen hier zijn eigen mening en denkwijze over mag hebben. Maar wij vinden het wel een interessant onderwerp om te bespreken.

Allereerst een kleine opheldering wat de verschillen tussen vegetarisch, vegan en plantaardig zijn.
Vegetarisch: het vermijden van vlees en vis.
Vegan: het vermijden van dierlijk producten, ook in bijvoorbeeld kleding
Plantaardig: hier wordt de focus gelegd op voedsel dat afkomstig is van planten zoals fruit, groente en noten.

Wil jij graag starten met vega(n) of plantaardig eten? Wellicht kunnen onderstaande tips jou op weg helpen!

Hummus

1. Begin met het afbouwen van vlees en vis consumptie

Het klinkt logisch al je wilt beginnen met vegatarisch eten, maar de 1e stap zal toch echt het afbouwen van vlees en vis consumptie zijn. Het zal lastig zijn voor iemand die doorgaans dagelijks vlees eet om dit volledig te schrappen. Daarom kan het handig zijn om te beginnen met bijvoorbeeld geen vlees meer te gebruiken voor broodbeleg. Hier zijn voldoende alternatieven voor zonder vlees te gebruiken. Denk aan pindakaas, pasta of zelfs avocado. Heb je moeite met de afbouw van vlees en vis? Begin dan rustig aan door bijvoorbeeld 1 dag vegetarisch te eten. Dit kun je vervolgens uitbouwen naarmate je hier gewend aan raakt.

2. Zoek vervangers die jij lekker vindt

In de supermarkten liggen tegenwoordig steeds meer vleesvervangers. Wellicht kunnen deze voor jou helpen om je stukje vlees in een maaltijd te vervangen. Ook andere dierlijke producten worden steeds vaker vervangen door vergelijkbare plantaardige producten. Denk hier bijvoorbeeld aan plantaardige kaas, boter, melk en yoghurt. Niet iedereen zal deze producten even lekker vinden, maar ze zijn altijd het proberen waard. Wellicht zitten er toch producten tussen die jij minstens net zo lekker vindt als de dierlijke variant!

3. Zoek lekkere vega(n) recepten op

Voor veel mensen kan het lastig zijn om recepten te bedenken waar geen vlees of vis in verwerkt zit. Op internet en kookboeken staan tal van vega(n) recepten. Misschien staat hier recepten in die jouw blik op een vegetarische of misschien zelfs veganistische leefstijl doen veranderen.

4. Plan je maaltijden en boodschappen

Bedenk vooraf wat je op een dag gaat eten. Zo kun je je boodschappen hier op inrichten en er voor zorgen dat je voldoende vlees vervangende producten in huis hebt. Wil jij ook nog bepaalde voedingsdoelen halen? Zoals bijvoorbeeld voldoende eiwitten en vezels binnen krijgen? Dan is het plannen van maaltijden helemaal een uitkomst. Zo weet je altijd van te voren of je voldoende juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

5. Zoek mensen met een gelijkwaardige leefstjil

Als je mensen hebt in jouw omgeving die ook vega(n) (proberen te) eten, kan dit jou helpen. Zo kun je bijvoorbeeld recepten uitwisselen en elkaars beweegredenen om dierlijke producten te laten staan met elkaar bespreken.

Lukt het jou niet om vrienden of familie te vinden die vega(n) eten? Op internet zijn genoeg platforms waar mensen hun ideeën delen m.b.t. vegan en plantaardig eten.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles