16 maart /
SBF_Fitention 2022 LR-0487

Manipulatie van het gewricht

Wanneer je een behandeling hebt bij een van onze manueel therapeuten dan kan het zo zijn dat er tijdens deze behandeling gekozen wordt voor het uitvoeren van een manipulatie van een gewricht.

Maar wat is manipulatie precies? En wat doet zo’n manueel therapeut eigenlijk? In deze blog leggen we je meer uit over deze behandel methode.

Fysiotherapie benen

Cavitatie

Elk gewricht in het menselijk lichaam zit ingepakt in een gewrichtskapsel. Dit kapsel bestaat doorgaans uit bindweefsel en gewrichtsbanden. Door de aanwezigheid hiervan is een gewricht beschermd, stabieler en beweegt het gewricht in een vacuüm of in een onderdruk.

Wanneer je een gewricht wil manipuleren dan beweeg je het gewricht op een snelle manier uit deze onderdruk. Er ontstaat dan een fenomeen wat wordt beschreven als cavitatie. Cavitatie is het verschijnsel waarbij er dampbellen ontstaan doordat de druk lager wordt. Als deze bellen imploderen dan veroorzaakt dit een kloppend/ploppend geluid.

Wat is dan manipulatie?

Het geluid wat je hoort is dus het vrijkomen van het vacuüm. Dit kan je wellicht in het dagelijks leven ook wel herkennen als het geluid dat je hoort bij het openen van een potje conserven.

Echter klinkt het bij mensen wel iets anders. De meeste mensen hebben wel eens een kraakje / knakje in een gewricht gehoord of gevoeld. Het klinkt veelal alsof er een bot of het kraakbeen kraakt. Dit is dus duidelijk niet het geval.

Tijdens een manipulatie zet je als manueel therapeut niet een gewricht of een bot recht, maar je creëert meer bewegingsvrijheid en secundaire ontspanning in de weefsels rondom het desbetreffende gewricht.  Als patiënt voel je vaak gelijk na de manipulatie het verschil in mobiliteit, meer ontspanning, en afname van de pijn.

Door deze uitleg hopen wij dat het enigszins helder is wat er nou eigenlijk gebeurt tijdens een manipulatie. Het blijkt in de fysio praktijk dat mensen door deze uitleg toch een ander beeld krijgen van een manipulatie en dat de eventueel aanwezige spanning voor het uitvoeren van een manipulatie weggenomen wordt.

Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen neem dat contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact met ons op

Contact