07 maart /
SBF_Fitention 2022 LR-0368

Wat is spierpijn?

Spierpijn na het sporten komt bij iedereen wel eens voor. Voor de een is dit het gevoel dat hij of zij een goede workout heeft gehad. Voor de andere is de pijn het gevoel dat diegene te ver is gegaan tijdens het sporten. Ook heeft de ene persoon wat sneller pijn in de spieren dan de andere persoon. Maar hoe komt dit dan precies? En wanneer krijg je dan die spierpijn? In deze blog proberen wij jou alles over spierpijn uit te leggen.

Acute en vertraagde spierpijn

Spierpijn kan volgens het boek ‘Inspanning- en sportfysiologie’ in twee vormen voorkomen: acute spierpijn en vertraagde spierpijn. De acute variant wordt met name gevoeld tijdens en kort na de training. Dit gevoel wordt toegeschreven aan een soort zwelling die ontstaat na een zware training. De zwelling kan onder andere veroorzaakt worden doordat er vloeistof in het lichaam wordt verplaatst van het bloedplasma naar de weefsels.

De vertraagde vorm wordt ook wel DOMS genoemd. Dit staat voor Delayed Onset Muscular Soreness, vrij vertaald vertraagde spierpijn. De exacte oorzaak hiervan durft men nog niet helemaal vast te stellen. Wel wordt er van uitgegaan dat de grootste oorzaak van de vertraagde vorm de excentrische beweging is. De excentrische beweging is, bij bijvoorbeeld een bicep curl, de beweging waarbij men het gewicht laat zakken. De beweging gaat van spanning naar ontspanning. Tijdens deze beweging ontstaat er spierschade in de kleine spiervezels. Deze schade wordt hersteld en er ontstaan ontstekingsreacties. Dit ervaart men als spierpijn.

PT

Is meer spierpijn beter?

Bij spierpijn moet het lichaam er dus voor zorgen dat de schade in de spieren weer opnieuw hersteld wordt. De spieren passen zich aan naar de training zodat het lichaam de volgende keer iets meer belast kan worden. Dit betekent echter niet dat meer pijn er voor zorgt dat het lichaam alsmaar sterker en sterker wordt. Als er meer pijn na de training op treedt, zal dit er voor zorgen dat het lichaam weer langer moet herstellen van deze schade. Een langer herstel zorgt er weer voor dat deze spieren beter niet getraind kunnen worden. Op deze manier kun je de supercompensatie (herstel en de ideale trainingsfrequentie) mis lopen.  Als er namelijk te lang weer gewacht wordt met trainen, verdwijnt de opgebouwde extra kracht. Als er wordt getraind mét spierpijn kan dit juist voor overbelasting zorgen. Let er dus altijd op dat er niet overdreven getraind wordt. Pijn na de training betekent niet altijd maar dat er meer en beter getraind is.

De pijn verschilt per persoon

Niet elk persoon heeft dezelfde pijn in de spieren bij dezelfde workout. Stel dat je beide precies dezelfde oefeningen doet die voor beide personen even zwaar zijn. Toch kan het zijn dat de een wel spierpijn heeft en de ander niet. Dit komt omdat bij de ene persoon eerder pijnsignalen worden afgegeven dan bij de ander. De pijnreceptoren kunnen bij een bepaald persoon gevoeliger zijn dan bij een ander. De spierschade kan het zelfde zijn, maar de spierpijn kan verschillen. Dit komt dus doordat het lichaam meer of juist minder signalen afgeeft.

Pijn na de trainingen verminderen of voorkomen

DOMS kan men in theorie voorkomen door de excentrische beweging te minimaliseren. In praktijk is dit echter vrijwel onmogelijk. Voor fitness zou dit betekenen dat er halve bewegingen gemaakt moeten worden (alleen concentrisch), wat ten koste gaat van de uitvoering. Een andere oplossing is de training beginnen op lage intensiteit. De intensiteit kan vervolgens opgevoerd worden waardoor de spierpijn zou moeten verminderen. Een laatste aanpak is om juist te beginnen met zeer intensieve training waardoor er in eerste instantie veel spierpijn ontstaat. De training die daar op volgens zullen daarentegen een stuk minder spierpijn veroorzaken.

Heb jij vaak last van pijn na het trainen? Of weet je niet helemaal hoe je het beste kunt trainen? Onze trainers van Fitention staan altijd voor u klaar.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles