08 augustus /
Voedingsadvies

Bloeddruk

Je kent het vast wel, je zit in het ziekenhuis of bij de huisarts en je krijgt een band om je arm. De dokter pompt de band op en vervolgens geeft hij je waarden voor je bloeddruk mee. Vervolgens zal hij zeggen of dit goed of niet goed is. Maar wat betekenen deze waarden eigenlijk? En wat is bloeddruk? In deze blog proberen wij jou uit te leggen wat de bloeddruk is en hoe je deze zelf zou kunnen meten.

Vrij fitness met begeleiding

Wat is bloeddruk?

Het woord zelf zegt het eigenlijk al, de bloeddruk meet de druk van het bloed in de bloedvaten. We maken onderscheid in 2 verschillende waarden: de bovendruk en de onderdruk. Het hart pompt constant bloed door het lichaam heen. Hierdoor wordt het lichaam voorzien van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof die in het bloed worden vervoerd. Tijdens het rondpompen van het bloed door de bloedvaten ontstaat er druk op zo’n vat. Dit noemen we de bloeddruk. Je kunt het vergelijk met een tuinslang. Pomp je hier water door heen, dan ontstaat er druk op de slang. Als je in 1 keer veel water door de slang laat gaan, zal de druk hoger worden.

De bloeddruk in de vaten wordt geregeld door omliggende spiertjes. Deze spieren liggen om de bloedvaten heen en kunnen door aan te spannen de druk in de vaten regelen. Als zo’n spiertje zich samentrekt zal de druk stijgen. Ontspant het spiertje zich, dan zal de druk dalen.

Bovendruk

De bovendruk wordt ook wel systole genoemd. Het moment wanneer de bovendruk gemeten wordt, is de spanning in de bloedvaten het hoogst. Dat komt omdat het hart op dat moment met veel kracht bloed door het lichaam pompt. Vergelijk het met het moment waarop je de kraan van de tuinslang plotseling open draait.

Onderdruk

De onderdruk noemt men vaak ook wel de diastole. Dit is het moment waarop de druk in de bloedvaten minder wordt, vrijwel gelijk na de systole. Dit kun je vergelijken met het moment waarop je de tuinslag dichtdraait, de druk vermindert. De diastole komt voor tussen 2 hartslagen in.

Welk waarden zou je moeten hebben?

Volgens de Hartstichting bestaat er geen ideale bloeddruk. Vaak gaan we van een gezonde bloeddruk uit als de bovendruk rond de 120 ligt en de onderdruk ongeveer 80 is. Vaak zegt men dan: de bloeddruk is 120 om 80. Wordt er een bovendruk van 140 gemeten? Dan is het van belang dat je je bloeddruk in de gaten gaat houden. Blijft de druk gelijk en constant 140 of hoger? Neem dan contact op met de huisarts. Komt er na de meting een druk van 180 of hoger uit? Neem dan direct contact op met de huisarts. Deze waarde is (veel) te hoog.

Als de druk langere tijd te hoog blijft kan dit voor beschadigingen in de bloedwanden zorgen. Dit kan vervolgens weer leiden tot bijvoorbeeld slagaderverkalking. Daarnaast moet de spier steeds harder pompen om al het bloed in het lichaam te krijgen. Hierdoor kan de spier steeds meer vermoeid en overbelast raken. Verder verhoogt een hoge bloeddruk de kans op een beroerte, hartinfarct, hartfalen en hartritmestoornissen.

Let er wel op dat de meting een momentopname is. Tijdens inspanning zal de bloeddruk altijd hoger zijn. Op dat moment hebben de spieren meer zuurstof en voedingsstoffen nodig. Dit kan het hart regelen door meer bloed door het lichaam te pompen. Het resultaat: een hogere bloeddruk. Afhankelijk van de intensiteit van het de inspanning en de gebruikt spieren zal het lichaam meer of minder bloed rondpompen.

Zelf je bloeddruk meten

Omdat de druk dus erg kan wisselen tijdens inspanning zal deze dus altijd tijdens ontspanning gemeten moeten worden. Dit is het meest betrouwbare moment van een constante druk in de bloedvaten. Een paar tips voor het meten van de bloeddruk:

  1. Kies een rustig moment uit voor de meting en zorg er voor dat je geplast hebt.
  2. Laat je niet afleiden door de omgeving, zonder je bijvoorbeeld even af op een kamer.
  3. Neem minimaal 5 minuten rust voordat je de meting uitvoert.
  4. Ga rechtop op een stoel zitten met een rugleuning. Zet je voeten naast elkaar en laat je arm die je gaat meten steunen op bijvoorbeeld een armsteun.
  5. Maak de band vast om de arm ter hoogte van het hart. Kies bij voorkeur de arm die je minder gebruikt. Ben je bijvoorbeeld rechtshandig, kies dan de linker arm.
  6. Blijf stil zitten tijdens de meting. Probeer ook niet te praten.
  7. Wil je zeker weten dat de meting goed is gegaan en de waarden juist zijn? Doe dan voor de zekerheid een tweede meting. Mogelijk valt deze meting nog iets lager uit omdat je al iets langer ontspannen bent.

Let wel op, heb je last van de lymfoedeem? Neem dan eerst contact op met de huisarts voor je een meting doet.

Bloeddruk meten kan gedaan worden bij Fitention fitness. Wij beschikken namelijk over een bloeddrukmeter. Je kunt deze meting zelf doen maar wij kunnen jou hier uiteraard ook mee helpen. De medewerkers van Fitention kunnen vervolgens de uitgekomen waardes met jou bespreken. Wil je de meting thuis eens doen? Dan dien je wel een bloeddrukmeter aan te schaffen. Deze kun je via bijvoorbeeld bol.com aanschaffen voor zo’n €50,-.

Risicogroepen voor een hoge bloeddruk

Er zijn een aantal groepen die een grotere kans hebben op een te hoge bloeddruk:

  • Het kan erfelijk zijn. Als het in de familie zit kan het erfelijk doorgegeven worden.
  • Oudere mensen, de aders kunnen minder soepel worden waardoor er een hoger druk ontstaat.
  • Mensen die veel zout eten. Dit verhoogt ook de bloeddruk.
  • (zoete) Drop verhoogt ook de kans op een verhoogde druk.
  • Mensen met nierziektes of diabetes.
  • Personen die atherosclerose hebben, ofwel vernauwde slagaders.
  • Personen met (ernstig) overgewicht

Hoe kun je de bloeddruk goed houden?

Om de druk in de bloedvaten op een goed niveau te houden, is het van belang om een gezonde leefstijl aan te meten. Dit kun je doen door voldoende te bewegen, gezonde voeding binnen te krijgen en door op te letten of je op gezond gewicht bent/blijft. Verder is roken een boosdoener en kan dit de druk verhogen. Ook stress en spanningen kunnen van invloed zijn. Om leren gaan met stress kan helpen de druk te verlagen.

Bronnen

Hartstichting. (z.j.). Bloeddruk thuis meten. Opgehaald van: https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-bloeddruk/bloeddruk-thuis-meten?tab=1
Hartstichting. (z.j.). Bloeddrukwaarden. Opgehaald van: https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-bloeddruk/bloeddrukwaarden?tab=1
Lee, van der. P. (08-2017). Wanneer is je bloeddruk te hoog. Opgehaaldvan: https://www.gezondheidsnet.nl/bloeddruk/wanneer-is-je-bloeddruk-te-hoog

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles