26 september /
SBF_Fitention 2022 LR-1287

Begrijp de pijn in je elleboog

Een pijnlijke elleboog kan een belemmering vormen voor sport, hobby’s en dagelijkse activiteiten. Twee veelvoorkomende aandoeningen die vaak worden verward, zijn de tennisarm en de golfarm. Hoewel ze vergelijkbare symptomen delen, zijn er ook verschillen tussen beide.

Tennisarm fysio

Een tennisarm

Een tennisarm, medisch bekend als laterale epicondylitis, is een veelvoorkomende elleboogblessure. De naam kan misleidend zijn, want het komt niet alleen voor bij tennisspelers, maar bij iedereen die herhaalde bewegingen maakt welke de spieren en pezen in de onderarm belasten. De specifieke klachten zijn onder andere:

Pijn aan de buitenzijde van de elleboog: Dit is het meest opvallende symptoom. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan uitstralen naar de onderarm.

Pijn bij het knijpen of grijpen: Activiteiten zoals het vasthouden van een tennisracket, het tillen van voorwerpen of zelfs het draaien van een deurknop kunnen pijnlijk zijn. Ook bij veel huishoudelijke activiteiten kan het erg gevoelig zijn.

Gevoeligheid en zwelling: De buitenste elleboog kan gevoelig zijn voor aanraking en soms is er sprake van zwelling.

Een golfarm

Een golfarm, ook wel bekend als mediale epicondylitis, is minder bekend dan de tennisarm maar kan even pijnlijk zijn. Het wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen aan de binnenzijde van de elleboog. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een tennisarm, maar de locatie van de pijn is anders:

Pijn aan de binnenzijde van de elleboog: In tegenstelling tot de tennisarm, waar de pijn aan de buitenzijde zit, doet een golfarm pijn aan de binnenkant van de elleboog.

Pijn bij het knijpen of grijpen: Net als bij een tennisarm kan het pijnlijk zijn om voorwerpen vast te houden of te tillen.

Gevoeligheid en zwelling: Ook bij een golfarm kan er sprake zijn van gevoeligheid en zwelling, maar dan aan de binnenkant van de elleboog.

Behandeling en preventie

Zowel bij een tennisarm als een golfarm is rust essentieel. Fysiotherapie kan helpen om de spieren en pezen te versterken en de pijn te verminderen. Het dragen van een brace kan de elleboog ondersteunen tijdens het herstelproces. In sommige gevallen kan een arts overwegen om ontstekingsremmende medicijnen voor te schrijven.

Preventie is even belangrijk als behandeling. Zorg voor een goede techniek bij sporten zoals tennis en golf. Vermijd herhaalde bewegingen die de elleboog kunnen belasten en zorg voor voldoende rusttijd tussen activiteiten.

Conclusie: hoewel een tennisarm en een golfarm vergelijkbare symptomen hebben, zit het verschil in de locatie van de pijn. Dit is cruciaal voor een juiste diagnose en effectieve behandeling. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut voor een nauwkeurige beoordeling en begeleiding bij herstel.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak