29 maart /
SBF_Fitention 2022 LR-1287-2

Carpaal tunnel syndroom en handtherapie

Word je ‘s nachts wakker van een slapend gevoel in je hand? Ervaar je pijn en tintelingen in je hand en/of vingers en merk je dat je minder kracht hebt in je hand tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten? Wellicht heb je dan last van het carpaal tunnel syndroom. In onze blog lees je wat het carpaal tunnel syndroom (CTS) inhoudt en hoe handtherapie bij deze klachten kan helpen.

De klachten bij carpaal tunnel syndroom

Er is sprake van een CTS wanneer de middelste handzenuw beknelt raakt. De beknelde zenuw is de nervus medianus en loopt vanuit de onderarm samen met de buigpezen van de vingers door de carpale tunnel de hand in. De carpale tunnel bevindt zich in het midden van de pols net op de overgang naar de handpalm toe. De beknelling geeft in het algemeen de typische en herkenbare klachten zoals pijn, tintelingen of een doof gevoel in de handpalm en/of vingers. Dit kan aan één, maar ook aan beide handen tegelijk zijn. Vaak hebben mensen in de nacht te maken met deze vervelende klachten, waardoor de nachtrust flink wordt verstoord.

De oorzaak van CTS

Een aantal mogelijke oorzaken van een CTS zijn o.a.:

  • overbelasting door herhaaldelijke bewegingen
  • ongunstige werkhoudingen
  • artrose
  • een polsbreuk
  • suikerziekte
  • schildklieraandoeningen
  • zwangerschap

Onderzoek

Via het lichamelijk onderzoek of een echografisch onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een CTS. In een aantal gevallen wordt gekozen voor een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) in het ziekenhuis. Het onderzoek wordt doorgaans alleen gedaan wanneer een operatieve ingreep wordt overwogen.

Behandeling bij carpaal tunnel syndroom

Indien je bovengenoemde klachten ervaart kan het zinvol zijn om een afspraak te maken met de handtherapeut van Fitention Fysiotherapie in Harderwijk. Het doel van de behandeling is het verminderen van je klachten en het voorkomen van een operatieve ingreep. De behandeling bij de handtherapeut bestaat uit het aanleren van een goede polshouding en een juist gebruik van de hand tijdens je dagelijkse activiteiten, werk en sport. Daarnaast kan de handtherapeut kiezen om je een brace of spalk aan te meten welke je draagt tijdens de nacht. Het dragen van de brace heeft vaak een herstellend effect op de symptomen.

Indien de klachten na 3 maanden niet verbeteren kan er gekozen worden om je te laten opereren. Dan wordt er door de plastisch handchirurg een carpaal tunnel release (CTR) uitgevoerd. Ook voor de nabehandeling is het volgen van handtherapie aan te bevelen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak neem dan gerust contact met ons op.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak