25 november /
Wintersport

Wintersport en blessures

Het wintersportseizoen zit er weer aan te komen. Dat betekent lekker de berg af skiën of snowboarden en uiteraard lekker afsluiten met een goede après-ski. Voor de après-ski hoe je je niet voor te bereiden, voor de wintersport zelf is het wel handig om wat voorbereidingen te treffen.

De wintersport is een periode van veel en intensief bewegen wat risico met zich mee brengt op blessures en veel spierpijn. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen is het goed om de juiste voorbereidingen te treffen. Naast dat een goede voorbereiding blessures kan voorkomen, zal je merken dat het skiën of snowboarden je ook gemakkelijker af zal gaan. Als je naar beneden gaat op de piste, zal je met de benen veel klappen op moeten vangen. Met meer spierkracht en coördinatie in de romp en benen zullen deze klappen veel minder hard aan komen!

PT

Verschillende soorten trainingen voor wintersport

Een goede wintersportsessie bestaat uit verschillende componenten. Er wordt onder andere coördinatie/stabiliteit, uithoudingsvermogen en explosiviteit van het lichaam gevraagd. Deze 3 componenten kunnen op verschillende manieren getraind worden.

 

Stabiliteit

Stabiliteit is erg belangrijk om de balans op de ski’s of het snowboard te kunnen houden. Je bent jezelf constant aan het corrigeren doordat geen enkel stukje afdaling hetzelfde is. Met name in de benen en core zal deze mobiliteit getraind moeten worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld squat varianten uit te voeren waarbij er gebruik wordt gemaakt van een aquabag.

 

Explosiviteit

De explosiviteit komt veel terug tijdens de wintersport. Je vangt constant bepaalde klappen met de beenspieren om de afdaling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met oefeningen specifiek gericht op de explosiviteit, maar je de beenspieren sterker en zal zo’n afdaling ook soepeler verlopen.

Explosiviteit kan goed getraind worden tijdens bijvoorbeeld ‘HIIT’ trainingen waarbij er met name gefocust wordt op sprongbewegingen.

 

Uithoudingsvermogen

Het stukje uithoudingsvermogen spreekt eigenlijk voor zich. Een afdaling kan al snel 30 tot 60 minuten duren. Is jouw conditie op en top? Dan zal zo’n afdaling makkelijker gaan dan wanneer je een slechte conditie hebt. Conditie kun je trainen door cardio oefeningen te doen of door de eerder genoemde ‘HIIT’ trainingen te volgen.

Wintersport trainingsschema bij Fitention

Bij Fitention hebben wij voor alle leden die geïnteresseerd zijn een trainingsschema opgesteld die specifiek gericht is op de wintersport. In dit schema hebben wij bovenstaande componenten verwerkt. Zo zijn er oefeningen die de stabiliteit bevorderen door middel van bijvoorbeeld balans oefeningen. Het stukje explosiviteit hebben wij verwerkt met bijvoorbeeld ‘lunge sprongen’. Het laatste stukje uithoudingsvermogen is verwerkt in een stukje roeien, de ski erg en op de crosstrainer.

Ga je binnenkort op wintersport? En ben je benieuwd naar ons op maat gemaakte schema? Neem dan snel contact met ons op en wij helpen je verder!

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles
Wintersportfoto van Patrick Robert Doyle op Unsplash