04 juli /
Vrij fitness

De verschillende fitness termen in de sportschool

In de wereld van fitness worden een hele hoop termen gebruikt. Vele fitness termen spreken voor zich, maar er zijn ook bepaalde woorden die voor sommige mensen totaal vreemd zijn. In deze blog leggen we een aantal van de meest voorkomende fitness termen uit.

1. Reps

Een rep is een afkorting van het woord repetition wat letterlijk vertaald herhaling betekent. 1 rep is dus 1 herhaling van een oefening. Afhankelijk van de manier waarop je traint doe je een aantal herhalingen. Bijvoorbeeld 8 tot 12 herhaling van een oefening.

2. Sets

Het aantal herhalingen achter elkaar samen noemen we 1 set. Een oefening doe je in een x aantal setjes van een x aantal herhalingen. Bijvoorbeeld 3 setjes van 10 herhalingen. Afhankelijk van jouw doelen bepaal je het aantal setjes en herhalingen.

3. Cardio

Cardio is een trainingsvorm waarbij je met name het cardiovasculaire systeem traint. Dit systeem geeft het hart- en vaatstelsel aan. Cardio is dus met name gericht op het verhogen van de hartslag t.o.v. de hartslag in rust. Met deze trainingsvorm wordt er vooral gericht op het verbranden van calorieën en het verbeteren van conditie. Vormen van cardio in de sportschool zijn: (hard)lopen, fietsen, cross trainen en roeien.

4. 1RM

De 1RM staat voor 1 Repetition Max. Dit staat voor de maximale kracht die jij 1 keer zou kunnen leveren bij een oefening. Voorbeeld: je kunt maximaal 1 keer 100 kg bankdrukken op de benchpress. Dan is jouw 1RM 100 kg. Kun jij bijvoorbeeld 2 keer 100 kg bankdrukken, dan is de 1RM iets hoger dan 100 kg.

5. ROM

ROM is de afkorting voor de woorden Range Of Motion. Dit is het bewegingsbereik van een spier of gewricht.

6. Hypertrofie

Hypertrofie is een ander woord voor spiergroei. Er is een verschil tussen hypertrofie en hyperplasie. Bij hypertrofie is er sprak van een groei in diameters is een enkele spiervezels. Bij hyperplasie is er sprake van de groei van de hoeveelheid spiervezels. Als men spreekt over het groeien en groter maken van spieren in de sportschool, wordt er gesproken over hypertrofie.

7. Concentrisch

Bij een concentrische beweging wordt de spier verkort. Tijdens de beweging spant de spier samen waardoor deze korter wordt. Een voorbeeld hiervan is de beweging naar boven bij een bicep curl. De biceps spannen aan en worden dus korter.

8. Excentrisch

De excentrische beweging is het tegenovergestelde van de concentrische beweging. Hierbij wordt de spier juist verlengd. Een voorbeeld hiervan is de neerwaartse beweging bij een bicep curl.

9. Isometrisch

Ook wel statische contractie genoemd. Dit is de beweging tussen het concentrische en excentrische moment in, daar waar de spier op spanning is en deze spanning niet veranderd. Een oefening waarbij er alleen isometrisch getraind wordt is bijvoorbeeld de plank.

10. Compound oefening

Een compound oefening is een samengestelde oefening waarmee je meerdere spiegroepen en gewrichten aan het werk zet. Tijdens zo’n oefening richt je je met name op één spiergroep maar tegelijkertijd worden er meerdere spiergroepen ingeschakeld om onder andere te stabiliseren. Voorbeelden van compound oefeningen zijn: bankdrukken, squaten, deadliften, pull-ups en dips.

11. Isolatie oefening

Een isolatie oefening is eigenlijk het tegenovergestelde van een compound oefening. Met een isolatie oefening wordt er juist 1 spiergroep specifiek aangesproken. Voorbeelden hiervan zijn bicep curls, tricep extensions en leg extensions. Het voordeel hiervan is dat je 1 spiergroep doelbewust kunt trainen daar waar je bij compound oefeningen altijd meerdere spieren aanspreekt.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles