21 juni /
Vrij fitness met begeleiding

De voorbereiding

Begin met hardlopen op goede schoenen. Blessures liggen al snel op de loer wanneer je fanatiek gaat hardlopen op oude versleten gympen. Pak ook niet de oude hardloopschoenen uit de kast die al enkele jaren op je liggen te wachten. Het rubber van de schoen is dan uitgedroogd en geeft niet meer voldoende steun en/of demping. Dus start met het aanschaffen van de juiste hardloopschoenen. Dit kan je het beste doen bij een professionele sportzaak of hardloopwinkel. Er wordt dan gekeken naar de juiste stand van je voet en de afwikkeling van de voeten tijdens het hardlopen.

De juiste kleding is van belang om je lichaamswarmte te reguleren. Kleed je het liefst in laagjes en let hierbij op de buiten temperatuur. Te warme of te koude kleding heeft invloed op je sportprestatie. Kies een juist moment op de dag om te gaan trainen. Bij voorkeur niet gelijk na het eten. Dit kan vervelende krampen of steken in je zij of zelfs maag/darm klachten opleveren.

Core stability

Om met een juiste techniek te kunnen hardlopen is het belangrijk dat je een goede core stability hebt. Deze stabiliteit draagt bij aan het op de juiste manier belasten van de spieren/pezen en gewrichten.  Een goede ‘ankle stiffness’ kan ook bijdragen aan het voorkomen van blessures.

Wanneer je hier meer over wilt weten kom gewoon eens langs op de praktijk en vraag het een van de collega’s.

Warming up bij hardlopen

Loop jezelf eerst in een rustig tempo warm voordat je met je training gaat beginnen. Doe eventueel vervolgens nog enkele rekoefeningen om je spieren voor te bereiden op de inspanning die komen gaat.

Training (schema)

Wanneer je gaat hardlopen doe je er verstandig aan om een trainingsschema te gebruiken. Er zijn verschillende schema’s online te vinden. Werk voor jezelf met een duidelijk en reëel trainingsdoel. Dit houdt jezelf gemotiveerd om te blijven lopen en voorkom je ook blessures.

Zoek van tevoren uit waar je wilt gaan lopen. Het fijne van buitensport is dat je in de mooie natuur kan sporten. Rondom Harderwijk kan je zo het bos in of op de hei en loop je over de meest variërende paden zodat je heerlijk ontspannen kan genieten van je hardloop route.

Het hardlopen met een sporthorloge of telefoon kan een leuk hulpmiddel zijn om jezelf te motiveren. Hierop kan je je route bijhouden, maar ook je snelheid, hartslag en nog evt andere specificaties.

Cooling down

Na de training loop je even in een rustig tempo uit. Je kan eventueel weer wat algemene rek oefeningen doen. Hierbij kan je eventueel gebruik maken van een foamroller.

Let erop dat je niet gelijk te veel afkoelt en drink voldoende water. Denk aan je persoonlijke hygiëne na afloop van de training. Stap thuis onder de douche en trek schone kleding aan.

Blijf werken aan je eigen gezondheid en houdt hiermee je lijf in een gezonde conditie.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak