18 april /
Alcohol

Wat doet alcohol met het lichaam?

Alcohol heeft effect op ongeveer het hele lichaam. Dit kan zowel op kort als op lang termijn zijn. Zo heeft alcohol een verdovend effect op de hersenen. Afhankelijk van de concentratie in de drank kan het effect groter zijn. Hierdoor kan het bepaalde processen in de hersen beïnvloeden. Dit heeft gevolgen op de emoties, waarneming en beleving.

Bij een kleine hoeveelheid alcohol zal het lichaam zich eerst ontspannen voelen. Wel zal de ademhaling en hartslag langzaam versnellen. Hoe meer alcohol er in het bloed terecht komt, hoe groter het effect zal zijn. Zo komt er vaak zelfoverschatting, emotioneel gedrag en verdoving van zintuigen uit voort. Ook vertraagt de reactiesnelheid, waardoor onder andere autorijden erg gevaarlijk wordt.

Omdat het lichaam gewent kan raken aan gebruik van alcohol, kan het een verslavend effect hebben. Dat betekent dat het lichaam meer alcohol nodig heeft om het zelfde effect te creëren. Als mensen het gevoel krijgen dat ze ook daadwerkelijk steeds meer alcohol nodig hebben, wordt er gesproken van een verslaving.

Cocktails

De opname en afbraak van alcohol

De opname van alcohol in het bloed gebeurt via de maag en darmen. Hoe meer voedsel er in de maag zit, hoe trager de alcohol wordt opgenomen. Daarom zal het effect van (rustig) drank nuttigen tijdens het eten minder groot zijn dan het nuttige van drank in een kroeg. Het percentage van de alcohol is ook van invloed. De lever zorgt vervolgens voor de afbraak van de alcohol in het lichaam. Voor een standaard hoeveelheid alcohol is ongeveer anderhalf uur nodig.

Een standaard glas bevat ongeveer 10 gram ethanol (alcohol). Elk soort drank wordt doorgaans in een apart glas geschonken. Hierdoor bevat elk drankje ongeveer de zelfde hoeveelheid pure alcohol. Zo is een standaard bierglas 250 ml, een wijnglas 100 ml en sterke drank glas 35 ml. Echter wordt hier in de praktijk niet altijd even goed aan gehouden.

Calorieën in alcohol

Zoals hierboven beschreven staat hoor elk soort alcoholisch drankje in een ander glas geschonken te worden. Per ‘normaal’ geschonken glas bevatten de volgende dranken ongeveer de volgende hoeveelheid calorieën:

  • Bier (250 ml): 110 kcal
  • Rode wijn (100 ml): 82 kcal
  • Witte wijn (100 ml): 67 kcal
  • Rose (100 ml): 71 kcal
  • Whisky (35 ml): 85 kcal
  • Rum (35 ml): 80 kcal
  • Likeur (35 ml): 85 kcal

Uiteraard verschilt de hoeveelheid calorieën per merk of soort. Zo zal een speciaal biertje over het algemeen meer calorieën bevatten dan pils. Ook het verschil in likeuren zal groot zijn.

Advies vanuit het Voedingscentrum

Logischerwijs is het beste advies om helemaal geen alcohol te drinken. Omdat het naast de negatieve effecten weinig tot geen (bewezen) positieve effecten heeft. Daarom adviseert het Voedingscentrum dan ook om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te nuttigen. Toch is ook dit advies niet aan te raden, omdat dit kan leiden tot een verslaving. Het is daarom beter om niet dagelijks te drinken.

Mocht je toch meer dan 1 glas alcohol willen nuttigen is het verstandig om hier water bij te drinken. Alcohol heeft namelijk een vocht afdrijvend effect. Door water te blijven drinken voorkom je uitdroging en wordt de kans op een kater ook kleiner.

Uiteindelijk komt het neer op eigen verantwoordelijkheid. Wil je dus toch genieten van een glaasje alcohol op zijn tijd? Doe dit dan vooral maar doe dit met mate!

Neem contact met ons op

Contact

Bronnen

- Trimbos.nl. (z.j.). Opname en afbraak van alcohol in het lichaam. Opgehaald van: https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol-en-lichamelijke-gezondheid/opname-en-afbraak-van-alcohol-in-het-lichaam/
- Voedingscentrum.nl (z.j.). Alcohol. Opgehaald van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx#blokwat-zijn-de-effecten-van-alcohol-voor-je-gezondheid?
- Foto 1 van Wil Stewart op Unsplash
- Foto 2 van Stanislav Ivanitskiy op Unsplash