15 december /
Fysiotherapie nek

Last van een stijve nek?

Veel mensen herkennen het vervelende gevoel wel van ‘s ochtends wakker worden met een stijve nek. Of dat ze de stijfheid en pijn zo de nek in voelen trekken door te lang achter de laptop of tablet te werken. Nekklachten kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. De nek kan minder beweeglijk zijn en de stabiliteit van de nek kan eveneens beperkter zijn. Daardoor kunnen bepaalde houdingen of bewegingen van het hoofd pijnlijk zijn. Een scheut van pijn in de nek tijdens het draaien van het hoofd kan een behoorlijke last zijn, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of op de fiets. Echter kunnen mensen ook veel pijn of beperkingen ondervinden tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden of zelfs met slapen.

Fysiotherapie nek

Oorzaken van nekklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van nekklachten, maar in de meeste gevallen is er geen medische oorzaak te herleiden. Nekpijn betekent dan ook niet dat de nek beschadigd is, maar wel dat de nek gevoelig is. Veelal verminderd de pijn vanzelf weer. Vaak wordt nekpijn veroorzaakt door een verkeerde beweging of door een (langdurig) verkeerde houding. Ook kunnen spanning/ stress, vermoeidheid, artrose, een hernia of een trauma (sport)/ ongeval (whiplash) nekklachten veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar het hoofd, de schouders, de armen en naar de vingers.

De behandeling bij nekklachten

Pijnklachten vanuit de nek kunnen ook hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken. Deze hoofdpijn is dan doorgaans verklaarbaar vanuit de spieren in de nek, maar ook vanuit de wervelkolom zelf.  Wanneer er een verminderde mobiliteit van de nekwervels ontstaat, kan de manueel therapeut dit snel en effectief behandelen. Het verminderen van de spierspanning in de nek kan middels, dry needling en rekoefeningen goed verholpen worden. Om te zorgen dat je klachtenvrij blijft, is het versterken van de spieren in de nek en rug zeer aan te raden.

Enkele tips om klachten te voorkomen

  • let op de (werk)houding
  • statische houdingen afwisselen met bewegen
  • blijf in beweging of ga starten met sporten
  • drink genoeg water
  • eet gezond en gevarieerd
  • neem voldoende (nacht)rust
  • reduceer stress

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak