19 maart /
Rug

Rug operatie

Helaas komt het wel eens voor dat rug klachten niet uit zichzelf volledig herstellen. In dat geval wordt er door de neurochirurg voorgesteld om een operatie aan de rug uit te voeren. Dit betreft bijvoorbeeld het niet herstellen van een hernia of een kanaalstenose. In deze blog gaan wij dieper in op dit onderwerp.

Ruggenwervel

HNP (Hernia)

Een hernia in de lage rug houdt in dat er vanuit de tussenwervelschijf, de discus nucleus pulposus, druk ontstaan tegen de zenuw die naar het been loopt. De zenuw raakt ontstoken, dit resulteert vaak in pijn, gevoelloosheid of zwakte in het getroffen gebied, vaak in de onderrug of nek. De meest voorkomende oorzaak van een hernia is slijtage van de tussenwervelschijf door leeftijd of overmatige belasting. Symptomen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en ernst van de hernia, maar kunnen onder meer rugpijn, uitstralende pijn in de benen of armen, en verminderde mobiliteit omvatten.

Stenose

Spinal stenosis is een aandoening die optreedt wanneer de ruimte rondom het ruggenmerg of de zenuwwortels vernauwt, wat resulteert in druk op de zenuwen. Deze vernauwing kan leiden tot symptomen zoals pijn, gevoelloosheid, zwakte en tintelingen in de rug, nek, armen of benen, afhankelijk van de locatie van de stenose. Oorzaken van spinale stenose zijn onder meer degeneratieve veranderingen in de wervelkolom als gevolg van veroudering, osteoartritis, hernia’s van tussenwervelschijven en misvormingen van de wervelkolom.

Rug operatie

De neurochirurg kan tijdens een operatie de druk op/tegen de zenuw wegnemen. Hierdoor verdwijnt de zenuwpijn en nemen de klachten in het been af. De operatieve ingreep bij een HNP of een stenose is wel wat verschillend qua techniek, maar de basis is zoals hierboven beschreven. De druk op de zenuw wordt weggenomen.

Revalidatie na operatie

Wanneer je uit het ziekenhuis thuis gekomen bent dan komt er gelijk een van onze collega’s bij je thuis langs om de revalidatie op te gaan starten. Wanneer de pijn het toe laat start je met het afwisselend uitvoeren van oefeningen op bed. In deze periode mag je nog niet te lang achter elkaar zitten. Het advies is om veel af te wisselen qua houding en wat te gaan lopen.  In de eerste weken moet je steeds vaker en verder gaan lopen. Dit mag opgebouwd worden tot 2 a 3 x per dag, 20-30 minuten.

Na deze opstart periode ga je verder met de revalidatie op de praktijk. De behandelingen zullen gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit, coördinatie, stabiliteit en kracht en ook het uithoudingsvermogen. Deze behandelingen voeren wij uit in de oefenzaal, welke uitgebreid ingericht is met de juiste trainingsapparatuur.

Wanneer de revalidatie verder goed verloopt kan er voorzichtig na 3 maanden weer wat lichte werkzaamheden opgebouwd worden. Uiteraard is dit wel afhankelijk van wat voor werk je doet.

Het revalidatietraject sluiten we af wanneer je helemaal tevreden bent en de gestelde doelen zijn behaald. Dit kan per persoon verschillend zijn en er spelen soms meerdere factoren een rol. Gemiddeld gesproken zullen we een half jaar bezig zijn met het herstel na een rugoperatie.

Word je binnenkort geopereerd aan je rug? Neem dan vooraf al vast via onderstaande knop contact met ons op voor een eerste kennismaking. We plannen dan in wanneer wij bij jou thuis langskomen voor de opstart van de revalidatie.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak
Foto 1 door Joyce Hankins via Unsplash
Foto 2 door Joyce Hankins via Unsplash