28 oktober /
Lage rugklachten

Rugklachten

Rugklachten komen erg veel voor. De klachten zijn erg vervelend en het kan er voor zorgen dat je bepaalde bewegingen niet of nauwelijks meer kunt maken. Er zijn verschillende soorten rug klachten en er zijn dan ook verschillende oorzaken. Met name lage rug pijn is een veel voorkomende klacht. In deze blog bespreken we een aantal soorten (lage) rugklachten en wat hiervan de oorzaken kunnen zijn.

Fit in 30 minuten training

Anatomie van de (lage) rug

De wervelkolom is op te delen in 5 verschillende delen: de nek- borst-, lenden-, heiligbeenwervels en het staartbeen. De nekwervels noemen we ook wel cervicaal, de borstwervels thoracaal, de lendenwervels lumbaal en het heiligbeen noemen we sacraal. De nekwervels worden aangeduid met C1 t/m C7 (C van cervicaal). Dat betekent dat er totaal 7 nekwervels in de wervelkolom zitten. De borstwervels zijn T1 t/m T12, de lendenwervels L1 t/m L5 en de heiligbeenwervels S1 t/m S5. Het staartbeen noemen we ook wel het stuitje en deze bestaat uit 3 tot 5 samengegroeide wervels.

Tussen de wervels

Tussen elke wervels zit een tussenwervelschijf. Zo’n tussenwervelschijf bestaat uit zacht materiaal zodat elke wervel soepel kan bewegen en niet tegen elkaar aan schuurt.  Aan de achterkant van elke wervel zit een uitsteeksel. Deze kun je per wervel voelen wanneer je met een beetje kracht in het midden van de rug duwt.

Zenuwen

Door de wervelkolom heen loopt het ruggenmerg en een bundel van zenuwen. Deze zenuwen zijn van belang voor het functioneren van het lichaam. De wervelkolom heeft als functie op het lichaam te voorzien van stabiliteit en zorgt er daarnaast voor dat het lichaam bewegingen kan maken zoals draaien en buigen.

De spieren

Aan elke wervel zit aan beide zijden een spier gehecht, deze zit vervolgens verbonden met een wervel die 2 á 3 wervels verder ligt. Zo is de hele wervelkolom aan elkaar verbonden. Deze spiertjes noemen we gezamenlijk de Multifidus, ofwel de diepe rugspieren. De Multifidus zorgen voor de stabiliteit en bewegelijkheid van de rug.

Fysiotherapie rug

De meest voorkomende rugklachten

Aspecifieke rugpijn

Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke rugklachten. Bij specifieke rugklachten is het duidelijk wat de oorzaak is, een voorbeeld hiervan is een hernia. Bij aspecifieke rugklachten is het juist onduidelijk wat de aanleiding van de rug klacht is. Zo is geen zichtbaar letsel. Oorzaken van deze aspecifieke klachten kunnen stress, verkeerde houding, spierspanning of een verkeerd/eenzijdig bewegingspatroon zijn.

Spit / acute lage rugpijn

Deze vorm van rugklachten wordt ook wel acute lage rugpijn genoemd. Dat komt omdat met het gevoel het dat ‘het in de rug schiet’. De pijn komt vaak na een plotselinge ‘verkeerde’ beweging of overbelasting. Omdat de aanleiding van spit nog niet helemaal duidelijk is, valt deze klacht onder de aspecifieke rugklachten. Er is wel recentelijk onderzoek geweest waaruit men bevestigt dat spit komt door een scheurtje of verstuiking is de wand van een tussenwervelschijf. Door de pijnprikkels gaan de spieren rondom de tussenwervenschijf zich aanspannen om erger te voorkomen. Een stijve rug is dus niet de oorzaak van spit, maar juist het gevolg.

Spit wordt in de eerste 6 weken na het voorkomen niet behandeld. Vaak verdwijnt de spit vanzelf. Zo niet worden er spierverslappende pijnstillers voorgeschreven. Belangrijk is dat er wel (voorzichtig) wordt bewogen met spit.

Hernia in de rug

Een hernia in de rug ontstaat wanneer een tussenwervelschijf versleten of kapot is. De wervel gaat uitsteken. Het kan ook zijn dat een deel veel het binnenste van de tussenwervelschijf naar buiten komt. Het stuk dat uitsteekt of uitvloeit komt tegen een zenuwwortel aan. In principe kan een rughernia in de gehele wervelkolom voorkomen, maar in de meeste gevallen zit deze rond de 4e of 5e lendenwervel (L4 of L5).

Ischias

Bij ischias is er sprake van zenuwpijn de te voelen is in één of beide benen. De zenuwpijn wordt veroorzaakt door druk op een zenuw. De pijn begint in de rug en loopt door via de bil tot in het been of zelfs beide benen. De zenuw waar de pijn uit voorkomt is de langste zenuw in het lichaam welke begint in de ruggenmerk en via de bil naar de achterkant van het been loopt.

Ischias ontstaat dus door druk op een bepaalde zenuw. Deze druk kan voort komen uit bijvoorbeeld een zwangerschap/bevalling, een verkeerde houding of verkeerd tillen. Ook kan ischias een gevolg zijn van een rughernia, artrose of acute lage rugpijn (spit).

Klachten veroorzaakt door de Mulifidus

De Multifidus kunnen gespannen zijn waardoor er triggerpoints in komen te zitten. Deze triggerpoints kunnen voor een uitstraling van pijn zorgen. Het is erg lastig om deze triggerpoints los te masseren. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van dry needling. Het prikken in de diepliggende spieren kan weer voor ontspanning zorgen.

Ook kan het zo zijn dat de Multifidus niet genoeg ontwikkeld zijn. Hieruit ontstaat instabiliteit in de romp. Deze spieren kunnen sterker gemaakt worden met losse rompoefeningen zoals de superman of in een apparaat zoals de roman chair. Tijdens onze ‘fit in 30 minuten‘ methode besteden we hier uitgebreid aandacht aan!

Manuele therapie bij rugklachten

Manuele therapie kan een uitkomst bieden bij lage rugklachten. De manueel therapeut is opgeleid tot een expert op het gebied van diagnostiek en behandeling van stoornissen in de wervelkolom. De manueel therapeut zorgt voor afname van de pijn en gelijkertijd een toename van de beweeglijkheid van de wervelkolom. De behandeling kan bestaan uit lokale behandeltechnieken, zoals mobilisaties of manipulaties van het betreffende probleemgebied. De combinatie met oefentherapie kan zorgen voor een betere lokale belastbaarheid van de lage rug. Dit om recidiverende klachten te voorkomen.

Enkele tips om lage rugklachten te voorkomen:

  • blijf voldoende afwisselend bewegen
  • neem, indien nodig, pijnstillers om gemakkelijker te kunnen bewegen
  • niet te lang statische houdingen aannemen zoals stil zitten of staan
  • voorzichtig met zwaar tillen
  • voorkomen van overgewicht
  • zorg voor voldoende nachtrust
  • drink voldoende water
  • gezonde voeding
  • versterken van de rugspieren (CORE)

Afspraak maken?

Heb je last van (lage) rugklachten? Maak via onderstaande knop gemakkelijk online een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak