07 maart /
Vrij fitness met begeleiding

Bewegen tegen dementie

Dementie komt in Nederland met name bij ouderen voor. Volgens de website van Alzheimer Nederland krijgt zo’n 1 op de 5 mensen te maken met deze ziekte. Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans om het te krijgen. Door de vergrijzing zal een steeds groter percentage van de Nederlandse bevolking er mee te maken krijgen. Boven de 90 heeft maar liefst 40% er mee te maken. Ook jongeren lopen de kans het te krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 12.000 mensen onder de 65 jaar die aan deze aandoening lijden.

Vrij fitness met begeleiding

Wat is dementie?

Dementie is een aandoening waarbij de geestelijke gezondheid van een persoon achteruit gaat. Het is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes zoals Alzheimer, Lewy body dementie en Parkinson. Ondanks dat er nog vele onduidelijkheden over de ziekte zijn, hebben onderzoekers al wel een aantal zaken kunnen vaststellen. Zo blijkt dat lichamelijk kwalen als diabetes, hoge bloeddruk en obesitas samenhangen met de geestelijke gezondheid. Bewegen en sporten heeft weer (positieve) invloed op de lichamelijk kwalen. In zekere mate heeft bewegen dus invloed op het voorkomen of verder ontwikkelen van dementie.

De positieve effecten van bewegen

Beweging en sporten in een sociale omgeving, bijvoorbeeld bij een sportvereniging of sportschool, stimuleert sociale contact. Dit kan er voor zorgen dat mensen met dementie zich minder alleen voelen. Daarnaast geeft sporten een dagelijks ritme wat het vervelen tegen gaat. Verder verbetert de spierkracht en coördinatie. Dit zorgt er voor dat de kans op een ongeval bij mensen met deze ziekte kleiner wordt. Het blijkt dus dat sporten een aantal positieve effecten heeft tegen dementie. Hoe meer men sport hoe groter deze positieve effecten zullen zijn.

Heeft voeding ook effect?

Tot op heden is er nog niet bewezen dat aanpassingen in de voeding de kans op dementie kan verkleinen. Wel is het, net als met sporten, dat gezonde voeding helpt om bijvoorbeeld obesitas en diabetes te voorkomen. Is de voeding op orde, dan is de kans op deze ziektes kleiner. Hierdoor wordt de kans op dementie ook weer in zekere mate verkleind.
Maar wat is nou precies gezonde voeding? De Schijf van Vijf helpt u al een heel eind op weg om gezond(er) te leven. Wilt u nou echt precies weten wat u zou moeten eten? Neem dan eens contact op met onze eigen voedingsadviseur!

Is sporten dan ‘de’ oplossing tegen dementie?

Het antwoord is nee. Ondanks dat sporten en bewegen de kans kan verkleinen, is het niet bewezen dat bewegen de dementie helemaal tegen gaat. Er zijn allerlei andere factoren die dit beïnvloeden. Sporten heeft zeker een positieve invloed maar kan het helaas niet volledig voorkomen of genezen.

Bewegen om de kans op dementie te verkleinen heeft dus wel degelijk zin! Sporten onder de juiste begeleiding? Kom langs bij Fitention Fitness voor een gratis proefles!

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles

Bronnen

- Alzheimer Nederland. (z.j.). Dementie. Opgehaald op 23-10 van: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie
- Alzheimer Nederland. (z.j.). Het voorkomen van dementie. Opgehaald op 23-10 van: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie/voorkomen
- Alzheimer Nederland. (z.j.). Soorten dementie. Opgehaald op 23-10 van: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen
- Voedingscentrum. (z.j.). Kan ik door goed eten mijn kans op dementie verkleinen. Opgehaald op 23-10 van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/kan-ik-door-goed-te-eten-mijn-kans-op-dementie-kleiner-maken-.aspx
- Zeeuw de, J. (2018). De positieve invloed van sporten en bewegen op het uitstellen van dementie. Opgehaald op 23-10 van: https://www.allesoversport.nl/artikel/de-positieve-invloed-van-sporten-en-bewegen-op-het-uitstellen-van-dementie/