Wat is COPD?
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, in het Nederlands ook wel Chronische Obstructieve Longziekte. Het is een chronische longziekte wat helaas betekent dat deze blijvend is. Bij deze ziekte zijn de longen beschadigd. Deze beschadiging zorgt er voor dat een persoon minder goed kan ademhalen en daardoor ook minder energie heeft. Kleine dingen in het leven kunnen hierdoor steeds lastiger worden, denk aan: traplopen, huishouden of boodschappen doen. Iemand met de chronische longziekte kan per dag soms maar de helft aan zuurstof in- en uitademen in vergelijking met een ‘gezond’ persoon.
Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een verzamelnaam voor twee longziektes, namelijk: Chronische bronchitis en Longemfyseem. Chronische bronchitis is een ontsteking waarbij de bronchiën zijn ontstoken. Er wordt meer slijm aangemaakt door het lichaam en het ademhalen wordt steeds lastiger. Bij longemfyseem worden er door het lichaam longblaasjes verloren. Hierdoor wordt er minder zuurstof in het bloed opgenomen, dit zorgt voor een benauwend gevoel.
Zo’n 600.000 mensen in Nederland hebben de longziekte COPD. Meestal komt het pas voor op latere leeftijd, in enkele gevallen kan het ook erfelijk zijn.