30 mei /
Vrij fitness met begeleiding

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, in het Nederlands ook wel Chronische Obstructieve Longziekte. Het is een chronische longziekte wat helaas betekent dat deze blijvend is. Bij deze ziekte zijn de longen beschadigd. Deze beschadiging zorgt er voor dat een persoon minder goed kan ademhalen en daardoor ook minder energie heeft. Kleine dingen in het leven kunnen hierdoor steeds lastiger worden, denk aan: traplopen, huishouden of boodschappen doen. Iemand met de chronische longziekte kan per dag soms maar de helft aan zuurstof in- en uitademen in vergelijking met een ‘gezond’ persoon.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een verzamelnaam voor twee longziektes, namelijk: Chronische bronchitis en Longemfyseem. Chronische bronchitis is een ontsteking waarbij de bronchiën zijn ontstoken. Er wordt meer slijm aangemaakt door het lichaam en het ademhalen wordt steeds lastiger. Bij longemfyseem worden er door het lichaam longblaasjes verloren. Hierdoor wordt er minder zuurstof in het bloed opgenomen, dit zorgt voor een benauwend gevoel.

Zo’n 600.000 mensen in Nederland hebben de longziekte COPD. Meestal komt het pas voor op latere leeftijd, in enkele gevallen kan het ook erfelijk zijn.

Vrij fitness met begeleiding

Bewegen en sporten met deze longziekte

Als kleine dingen in het leven zoals traplopen al moeilijk worden met COPD, dan lijkt sporten al helemaal onwaarschijnlijk. Toch heeft bewegen voor COPD een groot aantal voordelen en wordt het onder andere door het Longfonds aangeraden. Zo zorgt bewegen voor een verbeterde conditie en wordt u minder snel moe. Ook de benauwdheid wordt minder bij voldoende beweging. Door te sporten worden ook de botten en spieren sterker, gaan de dagelijkse bezigheden makkelijker en wordt de kans op een longaanval kleiner.

Fitness en sport met COPD

Zowel duur- als krachttraining blijken goed te zijn voor COPD patiënten. Duurtraining vergroot het uithoudingsvermogen van de spieren die zorgen voor het inademen. Ook krachttraining blijkt een positieve invloed te hebben op deze patiënten. Met name kortademigheid wordt verminderd door aan krachttraining te doen. Voor een COPD patiënt blijkt een combinatie van duur- en krachttraining het meest ideaal te zijn. Wel is het erg belangrijk dat dit onder voldoende professionele begeleiding gedaan wordt.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles
Bronnen:
- Alles over sport. (2017). Sporten en leven met COPD. Opgehaald op 2-10 van: https://www.allesoversport.nl/artikel/sporten-en-leven-met-copd/
- Heijmansa, M., Spreeuwenberg, P., Waverijn, G. (2016). Leven met een longziekte in Nederland.
- Cijfers en trends over de zorg- en leefsituatie van mensen met een longziekte. Opgehaald op 3-10 van: https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Leven-met-longziekte-Nederland.pdf?
- Longfonds. (z.j.). Wat is COPD? Opgehaald op 3-10 van: https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd - Longfonds. (z.j.). Bewegen met COPD. Opgehaald op 3-10 van: https://www.longfonds.nl/copd/leven-met-copd/bewegen