23 mei /
Tennisarm fysio

De schouderblessures

De frozen shoulder, slijmbeursontsteking en schouder impingement zijn de meest voorkomende schouderblessures die ook wij tegenkomen in onze praktijk en sportschool. In deze blog lichten wij de schouderblessures stuk voor stuk toe.

Frozen shoulder, of wel ‘bevroren schouder’, geeft aan dat het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm ‘bevroren’ is. Zo’n frozen shoulder wordt ook wel adhesieve capsulitis genoemd. Dat betekent dat het kapsel verkleefd en ontstoken is. De bewegingsvrijheid wordt steeds kleiner en uiteindelijk raakt de schouder zogenaamd bevroren. De pijn kan zelfs uitstralen tot de bovenarm. In eerste instantie lijkt de pijn alleen voor te komen tijdens het bewegen. Later zal dit ook steeds meer voorkomen in rust. Vaak komt deze blessure voor bij personen tussen de 40 en 60 jaar. De duur ervan kan wel oplopen tot meerdere jaren.

De slijmbeurs, ofwel een bursa, is een zakje gevuld met een gel-achtig vocht. Dit zorgt er voor dat het gewricht soepel kan bewegen. Slijmbeurzen komen voor in onder andere de schouder, knie, heup, elleboog en hiel. Zo’n slijmbeurs kan gaan ontsteken, dat noemen logischerwijs een slijmbeursontsteking. Maar hoe ontstaat zoiets? En hoe kun je er het beste mee om gaan? Lees hier meer over in deze blog!

Een impingement ontstaat veelal door beklemming van bijvoorbeeld de rotator cuff spieren (stabiliserende spieren in het schoudergewricht) of de slijmbeurs in de schouder. Er is (te) weinig ruimte tussen het bot van de bovenarm en het schouderdak waardoor de inklemming ontstaat. De pijn die men voelt komt vooral voor als de arm naar boven wordt bewogen.

Fit in 30 minuten training

Frozen shoulder

De oorzaak

Bij deze blessure is de oorzaak vaak lastig vast te stellen. Zo kan het plotseling ontstaan maar kan het ook een gevolg zijn van één van de onderstaande factoren. Deze vergroten dan ook de kans op schouderblessures zoals een frozen shoulder.

  • Overbelasting van met name de schouder
  • Ziekten zoals diabetes of aandoening in het hart, de longen of een beroerte
  • Langdurige rust van de schouder waardoor deze weinig beweging heeft gekregen
  • Niet goed herstellen na een operatie van het schoudergebied

De verschillende stadia van een frozen shoulder

Een frozen shoulder verloopt eigenlijk in 3 verschillende stadia. Het eerste stadium is de fase waarin de schouder steeds meer pijn gaat doen en de bewegingsvrijheid steeds kleiner wordt. Deze fase verloopt in een tijd van 2 tot 9 maanden en wordt ook wel de ‘bevriezing fase’ genoemd. Vervolgens is er het stadium waarin de stijfheid volledig aanwezig is maar waarin de pijn geleidelijk vermindert. Dit kan tot een jaar duren en dit noemt men de bevroren fase. Het laatste stadium is de fase waarin de frozen shoulder afneemt. De bewegingsvrijheid komt steeds meer terug en de pijn verdwijnt steeds meer. Deze fase wordt de ontdooiende fase genoemd maart duurt echter wel het langst en kan wel tot 3 á 4 jaar duren.

Het herstel

Deze pijnlijke blessure kan uit zichzelf herstellen, wat wel erg lang kan duren. Ondanks dat men door de pijn graag rust neemt, is het aan te raden om wel te blijven bewegen. Deze bewegingen zouden wel binnen de pijngrens moeten blijven. Herstellen gaat sneller onder de behandeling van een fysiotherapeut. Deze kan je namelijk adviseren in de mogelijke beweging gedurende het dagelijks leven. Zo kunnen simpele dingen als fietsen, werken en autorijden al beperkt worden door de blessure. De fysiotherapeut adviseert hierin. Ook kan de fysio onder andere mobilisatie technieken gebruiken om de bewegelijkheid te vergroten en de pijn te verminderen. De voortgang kan gemeten worden en uiteindelijk zal de frozen shoulder (sneller) herstellen.

Zonder fysiotherapie is het ook mogelijk om het proces tot herstel te versneller. Dit brengt wel meer risico met zich met en wordt dan ook minder aangeraden. Belangrijk is dat er voorzichtig bewogen moet worden. Wandelen, gecontroleerd sporten en rustig bewegen kunnen namelijk het herstel bevorderen. Wel moet er ook hier weer worden opgelet waar de pijngrens licht en deze moet zeker niet overschreden worden.

Slijmbeursontsteking

Acute- en chronische ontstekingen

Een van de veelvoorkomende schouderblessures is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking in de schouder kan zowel acuut ontstaan als een chronische aandoening worden. Bij een zo’n ontsteking in de schouder heeft een persoon hevige pijn aan de schouder. Bewegen van de arm en schouder is zeer pijnlijk. Meestal wilt de persoon met een slijmbeursontsteking de arm zo min mogelijk bewegen. Slapen met een slijmbeursontsteking kan erg pijnlijk zijn. Ook kan de schouder wat opgezwollen en rood worden.

Als er sprake is van een chronische ontsteking komt dit vaak door langdurige overbelasting. Dit kan zijn tijdens dagelijkse bezigheden op het werk of tijdens sporten. Een acute ontsteking ontstaat vaak tijdens een beweging die niet vaak wordt uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld klussen boven de macht. Ook kan de ontsteking staan door een plotse klap of stoot zoals een val op de grond. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn binnen enkele dagen. De gehele ontsteking geneest in een aantal weken.

Bewegen met een slijmbeursontsteking

Ondanks dat een slijmbeursontsteking pijn doet, is bewegen goed voor het herstel. Belangrijk is dat het wel op de juiste manier en het liefst onder begeleiding gebeurt. In onze fitness staat er altijd iemand klaar om je op de juiste manier te begeleiden. Ook kun je terecht bij onze fysiotherapie. Zij kunnen je helpen d.m.v. oefentherapie. Daarnaast kunnen medicatie en verkoeling ook helpen de ontsteking te verminderen.

Schouder impingement

Oorzaken

Net als bij een frozen shoulder en een slijmbeursontsteking kan overbelasting de oorzaak zijn bij een impingement. Ook een ongeluk kan voor deze blessure zorgen. De slijmbeurs of de rotator cuff spieren raken geirriteerd en soms zelfs beschadigd. Er onstaat een zwelling en de ruimte tussen de humerus (bovenarmbot) en de acromion (schouderdak) wordt kleiner. Dit leidt uiteindelijk tot de blessure genaamd impingement.

Een schouder impingement komt vaak voor bij balsporten zoals volleybal en basketbal. Maar ook bij bijvoorbeeld tennis, zwemmen en fitness. Als iemand vanaf de geboorte al een kleine afwijking in het schouderdak of de humerus heeft, is de kans op een blessure alleen maar groter.

Verder zijn er nog een aantal factoren die de kans op een impingement vergroten:

  • Slechte uitvoering van een oefening
  • Geen of slechte warming up
  • Gewricht stijfheid
  • Schouder instabiliteit
  • Verkeerde techniek (vooral bij bovengenoemde sporten)
  • Zwakke spieren, met name rotator cuff spieren

Klachten en behandeling

Wanneer iemand last heeft van een impingement in de schouder, ervaart diegene dat bij bepaalde bewegingen. Zo kunnen bewegingen met de armen boven het hoofd vervelend zijn. Maar ook de arm optillen, draaien of met de arm trekken kunnen als pijnlijk ervaren worden. Ook de arm horizontaal strekken en 30 graden daar onder en boven wordt als pijnlijk ervaren (zie afbeelding hiernaast).

Als de blessure niet behandeld wordt, en de persoon door blijft lopen met een schouder impingement, kan het een chronisch probleem worden. Daarom moet er altijd voorzichtig gedaan worden en is het van belang om naar een fysiotherapeut of arts te stappen. De fysiotherapeut kan schouderblessures behandelen en er kan gecontroleerd bewogen worden. Belangrijk is dat de pijn niet geforceerd wordt. Beweging boven de macht moeten nog altijd zoveel mogelijk vermeden worden. Ook zwaar tillen, duwen of trekken wordt afgeraden.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak