De schouderblessures
De frozen shoulder, slijmbeursontsteking en schouder impingement zijn de meest voorkomende schouderblessures die ook wij tegenkomen in onze praktijk en sportschool. In deze blog lichten wij de schouderblessures stuk voor stuk toe.
Frozen shoulder, of wel ‘bevroren schouder’, geeft aan dat het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm ‘bevroren’ is. Zo’n frozen shoulder wordt ook wel adhesieve capsulitis genoemd. Dat betekent dat het kapsel verkleefd en ontstoken is. De bewegingsvrijheid wordt steeds kleiner en uiteindelijk raakt de schouder zogenaamd bevroren. De pijn kan zelfs uitstralen tot de bovenarm. In eerste instantie lijkt de pijn alleen voor te komen tijdens het bewegen. Later zal dit ook steeds meer voorkomen in rust. Vaak komt deze blessure voor bij personen tussen de 40 en 60 jaar. De duur ervan kan wel oplopen tot meerdere jaren.
De slijmbeurs, ofwel een bursa, is een zakje gevuld met een gel-achtig vocht. Dit zorgt er voor dat het gewricht soepel kan bewegen. Slijmbeurzen komen voor in onder andere de schouder, knie, heup, elleboog en hiel. Zo’n slijmbeurs kan gaan ontsteken, dat noemen logischerwijs een slijmbeursontsteking. Maar hoe ontstaat zoiets? En hoe kun je er het beste mee om gaan? Lees hier meer over in deze blog!
Een impingement ontstaat veelal door beklemming van bijvoorbeeld de rotator cuff spieren (stabiliserende spieren in het schoudergewricht) of de slijmbeurs in de schouder. Er is (te) weinig ruimte tussen het bot van de bovenarm en het schouderdak waardoor de inklemming ontstaat. De pijn die men voelt komt vooral voor als de arm naar boven wordt bewogen.