15 juli /
Gevulde ananas

Hoe en wat eet/drink je bij warm weer?

Warm weer vraagt op andere manier energie van het lichaam dan kouder weer. Vaak zweet je meer en heb je minder trek dan normaal. Met name tijdens een hittegolf of als je in een warm land bent moet je extra goed op je lichaam letten. In deze blog geven wij jou een aantal voedingstips voor in de zomer.

Garnalen salade

Tip 1: drink voldoende water

Deze tip geldt eigenlijk voor het gehele jaar. Veel mensen drinken in het dagelijks leven al te weinig vocht. Een volwassen persoon heeft op een normale dag gemiddeld 1,5 tot 2 liter water nodig. Bij warm weer wordt dit advies al snel minimaal 2 liter water/vocht. Het kan lastig zijn om aan deze hoeveelheid water te komen. Probeer daarom minimaal elk uur een glaasje water te drinken. Het kan ook helpen om een grote fles of beker bij je te houden. Deze fles vul je vervolgens een aantal keer per dag en drink je volledig leeg. Als je water bij de hand hebt is het ook makkelijk om te drinken.

Dranken als frisdrank en alcohol bevatten uiteraard ook vocht, maar zijn niet aan te raden om tot de 2 liter te rekenen. Alcohol onttrekt namelijk vocht en bevat, net als frisdrank, relatief veel calorieën. Het is daarom aan te raden om vooral water te drinken.

Tip 2: kies voor lichte(re) maaltijden

Een zware maaltijd verteren kost veel energie. Het kan daarom helpen om wat lichtere maaltijden te nuttigen. Kies daarom voor bijvoorbeeld een salade, (koude)soep of een andere lichte maaltijd. Gefrituurd eten of bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden kunnen zwaar vallen en daarmee alleen maar in de weg zitten voor jezelf.

Daarnaast bevatten maaltijd zoals salades en soepen veel meer vocht dan bijvoorbeeld gefrituurd/gebakken voedsel. Dit vocht helpt natuurlijk ook weer om jouw eigen vochtpercentage op pijl te houden!

Tip 3: kleine porties, maar voldoende eten

De 3e tip van onze voedingstips is als volgt: probeer kleine porties maar wel voldoende te eten. Als het erg warm is, probeert het lichaam zichzelf af te koelen. Dat afkoelen kost energie. Als je vervolgens een grote maaltijd gaat nuttigen, kost dit voor het lichaam alleen maar meer energie. Als je in kleine porties eet is het voor het lichaam dan makkelijker om dit voedsel te verteren. Pas daarbij wel op dat je op een dag niet té weinig calorieën binnen krijgt. Omdat het lichaam hard aan het werk is met warm weer, is het dus wel belangrijk om voldoende energie, en dus calorieën, binnen te krijgen!

Heb ik dan ook extra zout nodig?

Het klinkt logisch: ik zweet veel dus ik verlies ook veel zout. Dit zou logischerwijs weer aangevuld moeten worden. Het is echter zo dat als jij normaal eet, jij jouw zoutgehalte aardig op pijl houdt. Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je als snel genoeg zout binnen. Extra zout in het eten toevoegen zorgt er dan alleen maar voor dat je sneller over deze 6 gram heen gaat.

Meer informatie over voedingstips?

Wil jij graag meer informatie omtrent voeding en energie? Onze voedingsadviseur legt jou maar al te graag uit hoe en wat jij kunt eten en drinken tijdens warme dagen.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles