11 november /
Bieten carpaccio

Omgaan met de feestdagen

Het is november en alle feestdagen staan alweer voor de deur. Dit weekend komt zelfs de goede sint alweer het land binnen. Leuk en gezellig die feestdagen maar dat gaat vaak gepaard met lekkernijen en ongezond voedsel. Zo staat het Sinterklaas feest bekend om kruidnoten, marsepein en chocolade. Kerst natuurlijk om de verschillende kerstmaaltijden en drank. En dan hebben we het nog niet eens over de jaarwisseling waar het draait om oliebollen, champagne en drank. Het hoort er een beetje bij maar het is toch zonde om al jouw harde werk op het gebied van sport zomaar weg te gooien. In deze blog geven wij jou een aantal tips hoe je de feestmaand(en) nét iets gezonder door kan komen.

Blijf actief tijdens de feestdagen

Vaak vinden mensen de feestdagen een reden om minder te sporten. Maar eigenlijk zouden de feestdagen een reden moeten zijn om juist extra te sporten. Je ontkomt er eigenlijk niet aan dat het voedingspatroon in de feestdagen veranderd. Dat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk meer calorieën binnen zult krijgen. Hoe zou je die extra calorieën kunnen compenseren? Juist, door extra calorieën te verbranden. En dat kun je gemakkelijk doen met sport. Ben je met de kerstdagen extra vrij? Dan kun je er voor kiezen om ’s ochtends te gaan sporten. Zo zijn wij bijvoorbeeld beide kerstdagen in de ochtend geopend!

Wil je liever niet naar de sportschool? Maak dan een wandeling of een fietstochtje extra. Zo kun je voor de kerstmaaltijd prima een rondje wandelen om toch wat extra beweging binnen te krijgen!

Compenseer de ‘slechte’ dagen

Weet jij van te voren al dat jij niet van de oliebollen en appelflappen af kunt blijven? Of ga je met de kerst helemaal los? Dan kun je er ook voor kiezen om een beetje te compenseren tijdens deze dagen. Zo kun je bijvoorbeeld wat luchtiger ontbijt of lunchen die dagen. Ook kun je de dag ervoor of erna een beetje compenseren qua voeding. Eet je tijdens de kerst meer dan je op een ‘normale’ dag zou doen? Dan kun je de dag ervoor of erna misschien juist wel wat minder eten. Zo zorg je er voor dat het gemiddelde aantal calorieën die dagen toch nog een beetje normaal blijft.

Ga niet all-in

Het klinkt aantrekkelijk, om tijdens de kerstmaaltijd lekker helemaal los te gaan. Maar weet je van jezelf dat dat niet ten goede is voor je lichaam? Dan kun je er voor kiezen om je je een beetje in te houden. Uiteraard raden wij je ook aan om lekker te genieten met de feestdagen. Maar dat kan ook met mate. Drink bijvoorbeeld niet te veel alcohol en laat de écht ongezonde dingen misschien een keertje staan.

Maak gezonde keuzes

Wil je echt een beetje opletten tijdens de feestdagen en ben je bereid om het één en ander te laten staan? Dan kun je misschien wel wat gezondere keuzes maken tijdens het dinner. Maak bijvoorbeeld wat extra groente klaar voor de maaltijd. Ook zou je kunnen experimenteren met gezondere gerechten. Als je een beetje creatief bent kunnen lekkere maaltijd ook gezond zijn!

Probeer rustig te eten en geniet!

Een laatste tip voor tijdens de feestdagen is om wat rustiger te eten en te genieten. Vaak hebben mensen de neiging om snel te eten. Het nadeel hiervan is dat je minder snel verzadigd raakt. Wat betekent dat het gevoel van honger kan aanhouden. Probeer wat bewuster om te gaan met eten en gooi niet klakkeloos de kruidnootjes en oliebollen naar binnen.

Maar het belangrijkste van alles is: probeer lekker te geniet tijdens de feestdagen!

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles