23 februari /
krachttraining

Krachttraining is goed voor iedereen

Krachttraining, een sport die met name bij jongeren erg populair is. Maar ook voor alle andere leeftijden het een hele goed sport. Zowel op fysiek als op mentaal gebied kan krachtsport een hoop voordelen bieden. In deze blog vertellen wij jou wat voor positieve effecten krachtsport op jouw lichaam en geest kan hebben.

Helaas is het een feit dat ieder persoon naarmate diegene ouder wordt, lichamelijk begint af te takelen. Over het algemeen begint dit proces al tussen het 25e en 30e levensjaar. Dat betekent dat het lichaam fysiek minder sterk wordt, er makkelijker vetmassa aangekomen wordt, de coördinatie en soepelheid afneemt en de algehele gezondheid minder wordt. Dit alles kan weer leiden tot lichamelijke klachten in bijvoorbeeld de onderrug, schouders en knieën. Personen met een inactieve en ongezonde leefstijl hebben ook nog eens grotere kans op ziektes zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten.

Fit in 30 minuten training

Afvallen, aankomen en sterker worden

Krachttraining, vaak een onderdeel van fitness, is een goede manier om het lichaam sterker en fitter te maken. De spieren kunnen versterkt worden, mits dit op een veilige en juist manier gedaan wordt. Daarnaast kan krachttraining enorm helpen om af te vallen. Het is zelfs erg belangrijk om krachttraining te (blijven) doen tijdens bijvoorbeeld een dieet. Zo worden de spieren behouden en kan het met name gefocust worden op het verbranden van vet. Uiteraard blijft voeding nog het grootste onderdeel om tot een gezond gewicht te komen. De combinatie van krachttraining, conditietraining en de juist voeding is perfect om tot een vitale en gezonde leefstijl te komen.

We spreken met name over overgewicht maar ook bij ondergewicht kan krachttraining ondersteunend zijn. Zo wordt het lichaam sterker, kan het lichaam meer aan en kan het zelfs helpen bij de mentale gesteldheid die vaak voorkomt bij bijvoorbeeld anorexia. Maar ook hierbij is de juiste voeding zeer belangrijk.

Klachten voorkomen of verhelpen met training

Als krachttraining op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan het enorm helpen bij bijvoorbeeld lage rugklachten, klachten in de schouders of klachten in de knieën. Met name rugklachten komen steeds vaker voor en met name op oudere leeftijd. Mensen zitten steeds meer want mensen hebben vaak zittend beroep en zitten op kantoor of in de auto. Zitten is zeer belastend voor de onderrug en zorgen dan ook vaak voor klachten. Deze klachten kunnen verholpen voor met fysiotherapie maar kunnen ook verminderen door de juiste manier van krachttraining. Zo hebben we bij Fitention de Fit in 30 minuten methode. Hier gebruiken wij een apparaat waarmee we de onderrug zodanig versterken dat vele klachten al zijn verdwenen. Met dit apparaat spreken we onder andere de dieper liggende rugspieren (multifidus) aan waar vaak de rugklachten mee starten. Door de rest van het lichaam ook te versterken kunnen lichamelijke klachten vermindert of zelfs preventief voorkomen worden.

Meer positieve effecten van krachttraining

Er zijn nog veel meer positieve van krachttraining. Hieronder sommen we er een aantal op:

  1. Het sporten kan helpen bij de zelfredzaamheid van ouderen. Trainen verbetert de balans waardoor de kans op vallen kleiner wordt. Daarnaast verbetert het de weerstand wat op zijn beurt helpt tegen depressie. Ook kunnen ouderen meer ondernemen door verhoogde een energie en helpt de training ook bij een gezonde leefstijl.
  2. Het vermindert de kans op depressies en een burn-out. Met een gezond lichaam komt vaak ook een verbeterde mentale gesteldheid. Tijdens het sporten geeft het lichaam bepaalde stofjes vrij die kunnen zorgen voor een opgewekter gevoel. Je krijgt meer energie wat op zijn beurt helpt tegen de beginselen van een depressie.
  3. Het hart- en vaatstelsel verbetert. Ook de bloeddruk wordt lager, met name in rust. Het cardiovasculaire stelstel verbetert waardoor er een betere conditie ontstaat.
  4. Zoals eerder genoemd vermindert de kans op ziektes zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Ook kan de training de pijn bij artrose verminderen.
  5. De algehele fysieke gesteldheid verbetert waardoor men een betere lichaamscontrole en -bewustzijn creëert. Niet alleen voor ouderen is dit zeer belangrijk, maar voor elke leeftijd is het goed om bezig te zijn met het fysieke welzijn. De houding van het lichaam wordt verbetert wat daarmee weer klachten kan voorkomen. Door het lichaam sterker te maken kan dit ondersteunend zijn in dagelijkse bezigheden zoals klussen, huishouden en werken.

Vraag een gratis proefles aan

Gratis proefles