20 januari /
Water glas

Water in het lichaam

Elk levend wezen op onze aarde heeft water nodig. Elk lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht, zo ook de mens. Water is essentieel voor het lichaam. Een vrouwelijk lichaam bestaat voor zo’n 50% uit vocht, voor mannen is dit rond de 63%. Bij baby’s is het nog meer, rond de 75%. Het verschil tussen mannen en vrouwen komt door de hoeveelheid vet in het lichaam. Zo hebben vrouwen over het algemeen meer vetweefsel. Vocht krijgen we binnen door eten en drinken. We verliezen en het weer door zweet, urine, ontlasting en onze ademhaling.

Water

Wat doet het water in ons lichaam?

Water heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Zo zorgt het onder andere voor de transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed. Verder lost het voedingsstoffen op, deze worden vervolgens opgenomen in de dunnen darm. Ook bij het uitscheiden van de afvalstoffen is het water nodig. Het water in ons lichaam regelt ook onze lichaamstemperatuur en is een bouwstof voor cellen in ons lichaam.

Wat is dan de juiste vochtbalans?

De hoeveelheid vocht die een persoon nodig heeft verschilt. Dit kan afhankelijk zijn van het gewicht, de leeftijd, temperatuur, inspanning, voeding en de gezondheid. Over het algemeen heeft een gezond en volwassen persoon tussen de 1,5 en 2 liter vocht nodig. Het advies van de Gezondheidsraad is om minimaal 70% hiervan uit drinken te halen. De rest kan uit voeding komen.
Als de urine donker is, kan dit een teken zijn dat er meer gedronken moet worden.

Er zijn ook uitzonderingen voor de hoeveelheid vocht die men binnen moet krijgen:

  • Zwangere vrouwen hebben meer vocht nodig;
  • Bij borstvoeding moet er meer gedronken worden: 2 tot 2,5 liter vocht
  • Bij grote hoeveelheden cafeïne of alcohol. Beide hebben bij grotere hoeveelheden een vochtuitdrijvend effect.
  • Tijdens het sporten. Logischerwijs verliest met vocht (zweet) bij het sporten. Hoe intensiever de sport, hoe meer vocht er binnen moet komen.
  • Bij warm weer. Er wordt, net als met sporten vocht verloren bij hogere temperaturen. Op een warme dag zou er minimaal 2 liter vocht gedronken worden. Maar te veel vocht is ook niet goed, de nieren kunnen namelijk maar 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken.
  • Bij ziekte en darmklachten. Als er overgegeven wordt en bij diarree gaat er veel vocht uit het lichaam. Dit kan weer bijgevuld worden door voldoende water te drinken.

Moeite met voldoende water drinken?

Veel mensen hebben moeite om overdag voldoende water te drinken. Een handig hulpmiddel hierbij kan een grote fles of bidon zijn. Vul deze aan het begin van de dag met water en zet deze op een werkdag naast je neer. Probeer deze dan minimaal 2 keer tijdens een werkdag leeg te krijgen. Zo krijg je toch al snel 1 tot 1,5 liter water binnen. En dit is makkelijker om vol te houden dan constant kleine glazen te moeten vullen.

Neem contact met ons op

Contact