SBF_Fitention 2022 LR-1324

Fysiotherapie
bij VKB letsel
Harderwijk

Heb je onlangs een blessure opgelopen aan je voorste kruisband (VKB) en zoek je hulp bij de revalidatie? Zoek je een fysiotherapeut met de ervaring om je zo snel mogelijk weer ‘normaal’ te laten functioneren? En ben je bereid keihard te werken om terug te komen op je oude sportniveau?

Wij helpen je graag om de revalidatie optimaal te laten verlopen en het normale leven z.s.m. weer op te pakken. Daarnaast zijn we net zo gemotiveerd als jij om je weer op je oude niveau te krijgen. Of misschien zelfs nóg fitter en sterker dan daarvoor. Hieronder lees je hoe we dit gaan aanpakken.

Het therapeutische proces

Na een eerste bezoek aan de orthopeed, waarbij misschien zelfs al scans gemaakt zijn, gaan we normaliter eerst 4 weken aan de slag om de knie tot rust te brengen. Hierbij moet je denken aan pijn en zwelling verminderen, uitleggen wat de knie wel en niet kan en indien nodig ondersteunend medical tapen.

Na 4 weken vindt doorgaans het overleg met de orthopeed plaats waarbij wordt afgewogen of je geopereerd wilt worden of liever conservatief behandeld wilt worden. Beide keuzes hebben hun voor- en nadelen. Dit gaan we rustig met je doornemen om tot een weloverwogen besluit te komen.

Conservatieve aanpak bij VKB letsel

Conservatief staat in de fysiotherapie voor; zonder operatie. De kruisbanden (voor en achter) hebben een belangrijke functie in de stabiliteit van het kniegewricht. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en komt er ook stabiliteit uit spieren, kapsels en andere kniebanden. Zo is het dus prima mogelijk om zonder voorste kruisband door het leven te gaan en zelfs redelijk actief te blijven. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat de spieren rondom de knie sterk genoeg zijn en blijven(!) om de knie te stabiliseren.

Wanneer je echter activiteiten gaat uitvoeren waarbij een hoge impact op de knie komt (zoals springen, draaien, zaalsporten, skiën etc.) wordt wel geadviseerd een goede brace te dragen.

Onze therapie is erop gericht om de spieren rondom de knie dusdanig sterk te maken, zodat ze een flinke impact kunnen opvangen. Hierbij schromen we overigens ook niet om direct meerdere spiergroepen (bekken, core) mee te nemen. Daarnaast krijg je een programma om deze spieren ook in topconditie te houden na je revalidatie.

Voordelen conservatieve aanpak:

  • Sneller weer dagelijks functioneren.
  • Je hoeft geen operatie te ondergaan.

Nadelen conservatieve aanpak:

  • Wanneer de spieren toch in mindere conditie komen is het risico op verzwikkingen groter. Dit speelt vooral een rol bij het ouder worden en als er dan toch nog geopereerd moet worden, duurt de revalidatie doorgaans langer.
  • Tijdens activiteiten met hoge impact op de knie moet een brace gedragen worden.

Revalideren na een voorste kruisband operatie

Wanneer je kiest voor een operatie zal de orthopeed een nieuwe voorste kruisband plaatsen. In het overgrote deel kiest de orthopeed ervoor om hiervoor een pees uit je hamstring te halen en deze in je knie te zetten. Deze pees gaat dan als prima alternatief voor de oorspronkelijke pees functioneren.

Vervolgens is het aan jou en ons de taak om de revalidatie optimaal te laten verlopen. Dit betekent dat we ons strikt aan de behandelprotocollen van de orthopeed moeten gaan houden, zodat het weefsel optimaal kan herstellen en de knie zo snel mogelijk weer normaal functioneert. Ook gaan we natuurlijk doelen stellen die we het komende jaar willen bereiken. Hierbij zetten we zo hoog mogelijk in en pakken we direct je complete fitheid mee!

De eerste 6 weken na je operatie ben je best beperkt in je doen en laten. Hierbij is het doorgaans niet mogelijk om auto te rijden of te fietsen en zal je veel op krukken moeten lopen. Na deze 6 weken gaan we opbouwen met fietsen en beoordelen of je weer auto kunt rijden. Vanaf dan is het stapsgewijs uitbouwen van activiteiten.

Enkele voordelen operatie bij voorste kruisband letsel:

  • Doorgaans functioneert de knie na de revalidatie als vanouds of zelfs beter.
  • Het risico op terugkerend door de knie zwikken is vele malen kleiner.
  • Tijdens de revalidatie zorgen we dat je in een algehele topconditie komt.

Enkele nadelen operatie bij voorste kruisband letsel:

  • Totale revalidatie duurt een stuk langer dan bij een conservatieve aanpak.
  • De eerste 6 weken na de operatie ben je flink beperkt in je activiteiten.

Referentie VKB patiënt

Deze referentie is geschreven door Gerwin:
Na de reconstructie van mijn voorste kruisband kwam ik voor de knie revalidatie bij Fitention terecht. Omdat ik daar al jaren sport was dit een logische keuze. En deze keuze bleek een goede keuze.

De ervaring en vakkundigheid van de fysiotherapeut, zorgde er voor dat ik naar verwachting herstelde en bovenal dat ik het vertrouwen in mijn knie terug kreeg. Omdat ik op sportief vlak ook echt uitgedaagd werd én vanwege de oprechte persoonlijke aandacht, vond ik het leuk om een jaar lang, 3 keer week naar Fitention te gaan. In het maken van afspraken is men flexibel en last but not least, er is goede koffie.

Maak een online fysio afspraak

Online fysio afspraak